AI, artificial intelligence, is een overkoepelende naam voor computerprogramma’s die taken uitvoeren waar normaal gezien menselijke intelligentie voor nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanraden van series en films en het herkennen van gezichten. Een AI-programma maakt gebruik van data en algoritmen om te leren. Hierdoor is een AI constant zichzelf aan het verbeteren zodat het voor een betere output kan zorgen. Dit kan bijvoorbeeld door het verkrijgen van veel input. Toon een AI-programma veel foto’s van een kat, en zeg hierbij dat het een kat is. Na een tijdje leert het programma een kat te herkennen. Kunstmatige intelligentie kan zichzelf ook van alles aanleren door middel van veel data. Streamingsdiensten zoals Netflix gebruiken AI om aanbevelingen te doen op basis van je kijkgedrag. Daarnaast is er nog training met beloning. Als de AI iets goed doet, ontvangt het een beloning. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van robotstofzuigers.
Hoe werkt AI?
Kunstmatige intelligentie heeft steeds meer impact op ons dagelijks leven. Denk hierbij aan sociale media en streamingsdiensten, maar ook aan smarthome-producten zoals slimme deurbellen, beveiligingscamera’s en slimme thermostaten. Op deze pagina gaan we verder in op de werking van AI.
Wat is AI en hoe werkt het?
Hoe komt een AI-programma tot stand?
Het samenstellen van een AI-programma komt in feite neer op de volgende stappen:
- Bepaal het ‘probleem’ dat je wilt oplossen.
- Verzamel alle data die je nodig hebt.
- Kies de juiste algoritmen.
- Train de AI.
- Kies het juiste platform.
- Selecteer een programmeertaal.
- Je AI-systeem is klaar voor gebruik.
Waar wordt AI voor gebruikt?
Kunstmatige intelligentie wordt tegenwoordig voor van alles gebruikt. Zo maken bedrijven gebruik van AI om grote hoeveelheden data te verwerken, sociale media gebruiken AI om je de juiste advertenties voor te schotelen en zijn er apparaten die je in huis kan gebruiken om je dagelijkse leven eenvoudiger te maken. Spraakassistenten zoals Google Assistent en Alexa maken gebruik van AI om taal te begrijpen en taken uit te voeren. In smarthome-producten, zoals slimme verlichting en slimme thermostaten, wordt AI ook gebruikt. Ook in smartphones en laptops vind je AI terug, zoals de AI-laptops met Intel. Al wordt in deze elektronische apparaten gebruikt om jouw leven makkelijker en inzichtelijker te maken.